تاریخچه بهارنکو

بسم الله الرحمن الرحیم. همه چیز از یک ایده آغاز شد، سال ۸۹ حجت الاسلام و المسلمین حمید مقامی ( مدیرعامل بهارنکو) و دانشجویانی که تعدادشان به ۱۵ نمی‌رسید سودای کاهش طلاق در استان فارس را در سر می‌پروراندند.

با توجه به تجربیات موفق مشهدی‌ها و یزدی‌ها، نوشته‌ای مکتوب و در سفر استانی رئیس جمهور وقت، از طریق امور بانوان استانداری مصوبه اجرا گرفته شد.

طرح بهارنکو؛ آموزش ۱۲ ساعته دختران و پسران آماده ازدواج و گَلوگاه الزامی شدن این طرح، آزمایشگاه‌های ازدواج در دستان قدرتمند دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.

ایده پرداز طرح یعنی دکتر مقامی با آن‌ها به مذاکره نشست، ساعت‌ها گفت‌‌وگو کرد، گفته شد که ما پول نمی‌خواهیم، ما امکانات هم نمی‌خواهیم، فقط آمده‌ایم شما را کمک کنیم!

مسوولین دانشگاه با تردید نگاه می کردند؛ ولی اجازه دادند؛ اکنون بهارنکو مکان نداشت، حضرت شاهچراغ با دستان پُر مِهرِ مرحوم (آیت‌الله سیّد مهدی دستغیب) آستانش را بر روی ما گشود و ۷ ماه آموزش‌ها را به صورت رایگان در آنجا‌ برگزار کردیم.

حالا دیگر هیچ زوج شیرازی بدون گذراندن کلاس‌های بهارنکو سَر سُفره عقد نمی‌رفت. چِندرغاز پولِ هیأت دولت هم تمام شد.

از شاهچراغ هم عُذر بهارنکو خواسته شد. دفترهای ازدواج هم شکایت کردند؛ اما مجموعه ایستاد با دست خالی و دوباره به گفت‌‌وگو نشست.

هیأت رئیسه دانشگاه علوم پزشکی و معاونت اجتماعی استانداری را متقاعد شد که از زوج‌های جوان پول دریافت شود.

باز هم مثل همیشه مردم آغوششان را باز و راه را برای بهارنکو هموار کردند. اکنون ۱۳ سال از آن قِصه می‌گذرد.

به گزارش شورای عالی انقلاب فرهنگی، شیراز توانسته است طول زندگی مشترک را در ۵ سال اول زندگی افزایش دهد.

بنا بر این تحقیق سال ۱۳۸۸، در سال اول زندگی ۱۶ درصد از ازدواج شیرازی‌ها به طلاق می‌انجامید؛ اما به گواهی کارشناسان به خاطر مداخله هدفمند بهارنکو در سال ۱۳۹۶ از هر ۱۰۰ ازدواج در سال اول زندگی، تنها ۳ ازدواج به طلاق انجامیده است.

حالا نه تنها شیرازی‌ها، بلکه تمام دختران و پسران آماده ازدواج استان فارس فقط با گواهی آموزش بهارنکو سرِ سفره عقد می‌روند.

گزارش شورا نشان می‌دهد که استان فارس در سال ۱۳۸۸ از ۵۱ درصد طلاق در ۵ سال اول زندگی با فراگیر شدن بهارنکو به ۳۹ درصد در سال ۱۳۹۶ رسیده است و این تنها با یاری خداوند و حرکت جهادی و مُخلصانه جوانان فارسی ممکن شده است.

اکنون ۸۰۰ نفر از جوانان استان به عنوان کادر اِجرایی، مشاور، پژوهش‌گر و مُدرسِ خانواده، از این سُفره پر برکتِ اجتماعی اِرتِزاق می‌کنند. بهارنکو در فارس با داشتن ۱۰ مؤسسه زیر مجموعه و ۳۰ نمایندگی در استان از یک مؤسسه فراتر رفته و به یک جریان اصیل اجتماعی تبدیل شده است.

تأثیر این جریان نه تنها به خاطر آموزش‌های هنگام عقد که بیشتر به دلیل ارائه یک بسته هدفمند به جوانان استان است.

ارائه مشاوره‌های تکمیلی ازدواج به گروه‌های پُر خطر، ارائه بسته‌های مکتوب و مجازی، برگزاری برنامه‌های آموزشی قبل از ازدواج و همراهی با زوج‌های جوان تا ۵ سال اول زندگی، ارائه مددکاری با عنوان مُکمل مشاوره و سایر برنامه‌های دیگر در این بسته فرهنگی ‌اجتماعی جای داده شده است.

اما یک دغدغه مهم، ما را آزرده می‌کند، شورای عالی انقلاب فرهنگی با الگوبرداری از بهارنکو اقدام به طراحیِ همکاریِ بین دستگاهی برای اِجرای ۶ ساعت آموزش هنگام ازدواج نموده است و این فقط یک قطعه از پازل بهارنکو است، اکنون اصل کار به عهده وزرات بهداشت با نظارت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها گذاشته شده است و بیم آن می‌رود که با دولتی‌ شدن این طرح و ناقص اِجرا شدن آن، سرمایه‌های انسانی و مادی کشور به هَدر رود.

پیشنهاد ما این است که با مدیریت و نظارت وزارت بهداشت و نهاد، الگوی بهارنکو با تمام اجزا، فرآیندها و تجربیات ۱۰ ساله آن در کاهش طلاق در کشور اِجرا شود و این مُیسر نمی‌شود جز اینکه انجام کار به دست مؤسسات مردمی مورد اعتماد صورت پذیرد.

لینک کوتاه این صفحه:

https://baharnekou.ir/?p=9681

اخبار مرتبط:

small_c_popup.png
logo-samandehi